Колку компании има вицепремиерот Кочо Анѓушев?

Share

По повлекувањето на некои компании во целосна или делумна сопственост на вицепремиерот Кочо Анѓушев од апликациите за Фондот за иновации и државните субвенции за економски раст интересно е да се види колку и кои компании се дел од неговата групација „Феро Инвест“.

Од 2000 до 2002 година Анѓушев ја извршува функцијата помошен генерален директор за производство и управување во Електростопанство на Македонија (ЕСМ), а во 2003 година ја основа и станува главен извршен директор на групацијата „Феро Инвест“ ДОО, вo чиј состав се фирми кои доминатно се занимаваат со инженерство, индустрија и енергетика.

„Феро Инвест“ денес брои приближно 600 вработени и годишен обрт од околу 200 милиони евра.

Групацијата е составена од следните компании: „Брако“, „Аквават“, „Мали хидроелектрани“ „МХЕ Езеро“, „МХЕ Летнички извори“ „МХЕ Горно белички извори“, „Хидро Осогово“, „Energy maintenance solutions“, и „МХЕ Тополки“.

Како што е познато, Анѓушев пред неколку месеци ја продаде неговата компанија ЕДС на грчкото електростопанство.

„Брако“, која се најде во интересот на јавноста е лидер во производството на метални и челични жични и други производи кои се неопходни за индустријата, потрошувачката, медицината итн. 

„Аквават“ е водечко македонско биро за дизајнирање и проектирање, специјализирано за изведување на мали хидроелектрани.

МХЕ секторот вклучува 19 мали хидроелектрани, а ЕМС е компанија специјализирана за одржување на мали хидроелектрани.

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ

„Феро инвест“ на вицепремиерот Кочо Анѓушев ја презема МХК Јабланица

За колку порасна богатството на вицепремиерот Анѓушев по продажбата на ЕДС

При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот.

За Авторот

Никола Осило

Професионален новинар со повеќегодишно искуство. Новинарството постои за јавноста да се информира, а не за да се контаминира. Факти пред ставови!

Поврзани вести

Детален преглед: Каде скрати пари Владата за да најде 3,4 милиони евра за референдумот?

Собранието на Република Македонија јаусвои одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите со кои кај Државна изборна комисија, се отвара нова потпрограма - референдум во износ од 210.400.000 денари (околу 3,4 милиони евра).

 

Најчитани вести

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА

20 регионални телевизии лани оствариле приходи од 102,38 милиони денари

Во текот на 2017 година програма на регионално ниво емитуваа вкупно 26 телевизии. Во анализата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги анализирани се податоците за економското работење

ВРВ