Почетна

Беспарица

Се повеќе се задолжуваме: Граѓаните и фирмите „навалија“ на кредити

Домаќинствата и корпоративниот сектор најмногу придонесоа за раст на кредитната активност во вториот квартал од годинава, покажува најновиот извештај на Народната банка.

 

Пораст на задолжувањето: Потрошувачките и станбените кредити најзастапени меѓу граѓаните

Во јуни, анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките и станбените кредити е забележан месечен раст од 1,3% и 1,2%, соодветно, којшто на годишно ниво изнесува 11,1% и 14,9%, соодветно, соопшти Народната банка.

 

Што предвидуваат измените на Законот за минимална плата кој влезе во комисиска расправа

Собраниската Комисија за труд и социјална политика на денешната седница ја почна расправата за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата во Република Македонија по скратена постапка, во второ 

Поразително: Две третини од граѓаните можат само да сонуваат годишен одмор

Според резултатите од анкетата на Институтот за „Фајненс тинк“ 69 отсто од граѓаните не можат да си дозволат да одат на одмор или патување еднаш годишно.

 

Растат животните трошоци: Поскапеле горивата, овошјето, сирењето, водата....

Tрошоците на животот во јуни 2018 година, во споредба со јуни 2017 година, забележа пораст од 1.4 %, a цените на мало забележаa пораст за 2.8 %.

 

Поскапеле кафаните

Според податоците на Државниот завод за статистика, цените на угостителските услуги во јуни 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година се зголемиле за 1.6 %.

 

Семејните буџети на удар: Поскапеле зеленчукот, овошјето, месото, сирењето...

Трошоците на животот во мај 2018 година, во споредба со мај 2017 година забележаа пораст од 1,7 %, а цените на мало забележаа пораст за 3,1 %, соопшти Државниот завод за статистика.

 

На дното: Пет најниско платени професии во Македонија

Државниот завод за статистика ги објави најновите податоци за движењето на просечната плата во Македонија од кои може да се види дека најниска просечна плата во земјава во март, годинава од 14.129 денари била исплатена во секторот производство на кожа и слични производи од кожа

Пораст на станбените и на потрошувачките кредити

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, во април кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките и станбените кредити, бележиме месечен раст од 1,2% и 1,1%, соодветно, којшто на годишно ниво изнесува 11,1% и 15,4%, соодветно, соопшти Народната банка. „Автомобилските кредити забележаа месечно намалување од 0,7%, при годишен раст од 0,6%, додека кредитите одобрени на кредитни картички остварија минимално зголемување од 0,1%

Истражување: Доволно ли се 35.000 денари за нормален живот?

Дури 21,8 % од македонските домаќинства сметаат дека за нормален живот се доволни парични средства од 25.000 до 35.000 денари месечно, покажува најновото истражување на Државниот завод за статистика.

 

ВРВ