Почетна

Наша тема

Детален преглед: Каде скрати пари Владата за да најде 3,4 милиони евра за референдумот?

Собранието на Република Македонија јаусвои одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите со кои кај Државна изборна комисија, се отвара нова потпрограма - референдум во износ од 210.400.000 денари (околу 3,4 милиони евра).

 

Сите детали: Граѓаните преку буџетот ќе плаќаат милиони на политичките партии

Без многу помпа и по скратена постапка Собранието ги усвои измените на законот за финансирање на политичките партии со кој драстично се зголемува износот на средства што од буџетот секоја година ќе им се исплаќаат на политичките партии.

 

Каков имот има Оливер Деркоски, новиот претседател на ДИК: Два стана во Скопје, куќа во Прилеп...

Според анкетниот лист за имотната состојба на Оливер Деркоски, поднесен до Државната комисија за спречување на корупцијата во периодот кога бил неизвршен директор на Водостопанство на Македонија, новоизбраниот претседател на 

Колку компании има вицепремиерот Кочо Анѓушев?

По повлекувањето на некои компании во целосна или делумна сопственост на вицепремиерот Кочо Анѓушев од апликациите за фондот за иновации и државните субвенции за економски пораст интересно е да се види колку и кои компании се дел од неговата групација „Феро Инвест“.

 

Половина од граѓаните со основно образование не користат интернет

Интернет пристап до домот имаат 84,5%, додека корисници на интернет се 76,8% од населението во Р. Македонија, покажува најновото истражување на Агенцијата за електронски комуникации.

 

Град Скопје молчи за изградбата на гасоводот и одлуката по ова прашање не ја соопштува јавно

Градоначалникот на Град Скопје уште во декември 2017 побарал преиспитување на трасата на гасоводот, изготвување нова оцена на влијание врз животната средина, повторување на постапката за добивање на потребната документација 

Се отвара ли работа за прaвниците: Што е разликата меѓу задолжителен и консултативен референдум?

Во јавноста настана забуна по најавата на Владата дека референдумот за промена на името најверојатно ќе биде консултативен, наместо задолжителен. Имено, во играта на зборови власта ветува дека резултатот од консултативниот

„Фрчат“ нови вработувања во администрацијата и државните компании

Само во изминативе два дена објавени се огласи за десетици нови вработувања во државната администрација и државните компании.

 

Каква е улогата на Државната изборна комисија во спроведувањето на референдум за промена на името?

Органи за спроведување на референдум на државно ниво се Државната изборна комисија, општинските изборни комисии за спроведување на избори за пратеници во Собранието на Република Македонија и избирачки одбори.

ВРВ