Почетна

Македонско

Знаeте ли што пишува во Крушевскиот манифест?

Крушевскиот манифест е манифест што го објавила востаничката власт во Крушево за време на Илинденското востание. 

Тања Лепческа и Златко Димовски ќе го кажат судбоносно „да“ на годинешната Галичка свадба

Оваа година судбоносното „Да“ во живописниот Галичник ќе го кажат невестата Тања Лепческа, која е по потекло од Галичник, и младоженецот Златко Димовски. 

Сите мисии на браќата Кирил и Методиј

Константин( монашко име Кирил) и Методиј се браќа родени и пораснати во Солун. Потекнуваат од угледно солунско семејство. Нивни родители биле Лав и Марија. Методиј е роден во 826 год. Се школувал во специјални училишта за стекнување на воени вештини и за извршување на високи државни функции.

 

Домашниот ајвар на „Хина“ со шампионска титула на Меѓународниот саем за земјоделство во Нови Сад

Македонскиот ајвар уште еднаш ги потврди својот квалитет и автентичноста по којa е препознатлив насекаде низ светот.

Спомен собата на Киро Глигоров е подготвена за отворање

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски објави дека спомен собата на првиот претседател Киро Глигоров е готова.

Бајки од Македонија за цела година - за секоја недела по една

„Бајки од Македонија за цела година” е новиот проект од јавен интерес  на Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ  - „Браво Сине!“ и издавачката куќа Арс Ламина.

Македонскиот јазик во речник од 1875 година

Во време кога преговорите за името добија сосема друга димензија, па сега се преговара и за името на јазикот кој се користи во Македонија, Истражувачкиот центар за ареална лингвистика при МАНУ промовираше веб-страница на

Македонски „Абецедар“ бил издаден во Атина уште во 1925 година

Македонски „Абецедар“ бил издаден во Атина уште во 1925 година. Тој е објавен во Дигиталниот архив на македонскиот јазик што го промвира Македонската акдаемија на науките и и уметностите.

 

Стари и ретки книги за македонскиот јазик достапни на Дигиталниот архив

Истражувачкиот центар за ареална лингвистика (ИЦАЛ) при МАНУ промовираше веб-страница на Дигиталниот архив на македонскиот јазик (damj.manu.edu.mk) што е подготвуван во изминатите десет години.

115 години од загинувањето: Најубавите мисли на Гоце Делчев

Денеска се одбележуваат 115 години од смртта на револуционерот Гоце Делчев, кој на денешен ден во 1903 бил убиен од турската војска во селото Баница, на пат кон Сер.

ВРВ