Почетна

Чиста околина

Активистите повторно испратија порака: НЕ за гасоводот низ Водно

Граѓанските здруженија и еко-активисти остануваат на ставот дека гасоводот не треба да поминува низ Водно.

Анѓушев: Изградбата на гасоводот е проект среде имплементација

Магистралниот гасовод низ Водно има регуларна градежна дозвола и за негова изградба државата има земено кредит и потпишано договори со изведувачи.

(Фото) Шар Планина уништена и распукана од дрвокрадци и од криминалци

Ова е Шар Планина. Дел од шумата на Шар Планина. Распукана, расплакана. Уништена и понижена. Од дрвокрадци. 

Повик за одбрана: Потребни се луѓе на Водно за континуиран надзор и жив ѕид

Иницијаторите за спас на Водно и кои се против изградбата на гасоводот низ парк-шумата објавија јавен повик за одбрана. 

Активистите бараат да се тргнат багерите од Водно и оспорување на дозволите за градба на гасоводот

Активистите кои се за заштита на парк-шумата Водно, бараат да се тргне градежна механизација од таму, додека не се добие конечна одлука од страна на Владата за изградба на гасоводот и што мислат сите засегнати институции кои треба да помогнат да се реши проблемот.

Влада: Гасоводот е национален еколошки проект, без него штетата ќе биде многу поголема

Владата на Република Македонија постојано ги следи реакциите на граѓанските организации и токму поради тоа, преку надлежните институции, се пристапи кон планирање нова траса за гасоводот кој поминува преку 

 

(Фото) Багерите повторно го копаат Водно

Граѓани – членови на здружението „Го сакам Водно“ регираа поради тоа што багерите на Водно продолжиле да копаат по сртот каде што е предвидено да минува гасоводот.

 

Активистите бараат Владата јавно да ја објави одлуката за гасоводот да поминува низ Водно

По повод вчерашната изјава на директорот на МЕР, Бајрам Реџепи во која се вели дека Владата одлучила гасоводната делница Скопје – Тетово – Гостивар да продолжи да се гради по истата траса низ парк шума Водно, со неколку измени и мерки, активистите 

Загадувањето од печката во „Дрисла“ не ги надминува просечните вредности

Загадувачките супстанци во воздухот од печката за согорување медицински отпад на депонијата „Дрисла“ не ги надминуваат просечните вредности.

Помор на риби во Брегалница

На 25.07.2018 година околу 08,00 часот било пријавено дека во Делчево, во водите на реката „Брегалница“ на место викано „Долен мост“ бил забележан помор на поголема количина риби, информира МВР.

 

ВРВ